Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Чергове міжвишівське засідання студентського наукового гуртка кафедри анатомії людини, клінічної анатомії та оперативної хірургії ДДМУ відбулося в онлайн-форматі.

У його роботі взяли участь студенти Дніпровського державного медичного університету та Придніпровської державної академії фізичної культури й спорту.

Тема засідання: «Травна система». Доповіді підготували студентки 1 курсу нашого університету. Анастасія Заїка доповідала на тему: «Нормальна анатомія жовчного міхура. Гострий холецистит. Етіологія. Патогенез»; Софія Маценко на тему: «Підшлункова залоза».

У ході першого виступу виникла дискусія між доцентами Світланою Крамар та Олександрою Козловською й студентами щодо ембріонального розвитку і значення жовчного міхура з погляду еволюції. Крім того, студенти з’ясували та пояснили механізм розвитку жовтяниці при гепатитах, базуючись на структурній будові гепатоцита.

Після виступу Софії Маценко студентка Марія Бараннік доповнила доповідача щодо профілактики та реабілітаційних заходів відносно панкреатиту. Також у процесі обговорення доповіді з аудиторії пролунало питання стосовно того, які структури зосереджені на апікальних поверхнях екзокринних панкреатоцитів і яке це має практичне значення, на що доповідач відповіла: «Апікальна частина екзокринних панкреатоцитів містить ацидофільні гранули, у яких нагромаджуються ферменти в неактивній формі (проферменти). Активація проферментів відбувається у дванадцятипалій кишці, що убезпечує клітини підшлункової залози від можливого самоперетравлювання. Інший захисний механізм пов'язаний з одночасною секрецією клітинами інгібіторів ферментів, що перешкоджають передчасній активації останніх».

Учасники засідання активно обговорювали доповіді, поставили багато запитань. Жвава дискусія між студентами двох вишів продемонструвала зацікавленість порушеними проблемами.