Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

21 вересня виповнюється 80 років з дня народження та 45 років праці в академії доктору медичних наук, професору кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини та валеології Дніпропетровської медичної академії, відомому вченому, талановитому організатору, провідному спеціалісту в галузі спортивної медицини та фізичної реабілітації, академіку Академії наук вищої школи України по відділенню фундаментальних проблем медицини Віктору Васильовичу Абрамову.

Народився Віктор Васильович 21 вересня 1940 р. в м. Дніпро. Після закінчення середньої школи упродовж 1958 - 1961р.р. навчався в Індустріальному технікумі. В цей період серйозно захопився спортом, став членом збірної команди Дніпропетровської області, отримав звання кандидата в майстри спорту з легкої атлетики. З 1961 до 1964 р.р. служив в лавах Радянської Армії. В 1964 - 1970 р.р. навчався у Дніпропетровському медичному інституті. Після закінчення ВУЗу в 1970 - 1982 р.р. працював асистентом кафедри фізичного виховання, лікарського контролю та лікувальної фізкультури ДМІ, з 1982 р. – доцентом цієї ж кафедри.
З 1992 р. по 1996 р. – професор кафедри поліклінічної терапії, а з 1996 по 2012 роки обіймав посаду завідувача кафедри фізичної реабілітації, спортивної медицини та валеології Дніпропетровської державної медичної академії (ДДМА). Протягом 10 років (1996 - 2005) В.В. Абрамов працював на посаді проректора з навчальної роботи та міжнародних зв'язків ДДМА. Завдяки його діяльності за цей час були встановлені ділові й наукові стосунки із зарубіжними вченими та міжнародними організаціями понад 30 держав світу, в тому числі Китаю, Малайзії, Йорданії, США, Росії та ін. В 1993 р. В.В. Абрамов заснував медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини».

Віктор Васильович Абрамов впродовж усього професійного життя суміщає педагогічну, адміністративну і громадську діяльність з науковою. Кандидатську дисертацію захистив в 1973 р., докторську – в 1992 р. Вчене звання доцента присвоєно в 1982 р., а професора – у 1992 р. Наукові дослідження професора Абрамова В.В. завжди були присвячені проблемам формування і збереження здоров'я людини. Основні напрями наукової діяльності торкаються медичних проблем фізичної культури спорту і спортивної медицини. Дослідження, присвячені проблемам жіночого спорту, отримали високу оцінку, як в нашій країні, так і за її межами. Він - заступник голови спеціалізованої вченої ради 14.01.24 - лікувальна фізкультура та спортивна медицина.

Професор В.В. Абрамов - фундатор наукової школи спортивної медицини, яка відома в Україні і далеко за її межами: підготував 14 кандидатів медичних наук та під його керівництвом захищено дві докторські дисертації. Він автор понад 250 друкованих праць, серед яких численні монографії, підручники та навчальні посібники для студентів і практичних лікарів.

За багаторічну сумлінну працю йому присвоєно почесне звання «Відмінник освіти України». Неодноразово нагороджувався Почесними грамотами Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Міністерства праці та соціальної політики України, подяками від органів місцевої влади.


 

Шановний Вікторе Васильовичу!

В день Вашого знаменного ювілею багатотисячний колектив викладачів, студентів, співробітників передають Вам найщиріші вітання з днем народження.
Ваш професіоналізм, мудрість, відповідальність і людяність є взірцем служіння освіті, медицині і спорту.
Бажаємо Вам творчої наснаги, міцного здоров’я, нових здобутків, тепла рідних і друзів, активного довголіття!