Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

17 лютого зустрічає свій знаменний ювілей професор, відомий фахівець з кардіології Зоя Костянтинівна Алексеєнко. Зоя Костянтинівна – яскравий представник кардіологічної школи, заснованої її вчителем і наставником професором Віктором Миколайовичем Дзяком.

Народилася в 1934 році в місті Дніпропетровську. В 1957 році з відзнакою закінчила Дніпропетровський медичний інститут. Трудовий шлях лікаря-терапевта розпочала в Запорізької міської лікарні та лікарні Придніпровської залізниці. В 1962 році вступила до клінічної ординатури на кафедрі госпітальної терапії № 2. Саме тут під керівництвом професора В. М. Дзяка вона захоплюється таким напрямом медичної науки, як кардіологія. В 1965 році захищає кандидатську дисертацію на тему «Диспансерний нагляд за хворими, що страждають на коронарну недостатність».

На кафедрі госпітальної терапії № 2 Зоя Костянтинівна пройшла всі сходинки науково-педагогічного зростання від асистента до професора кафедри. Високий професіоналізм педагога і лікаря кардіолога дозволив їй з 1981 року очолити кафедру пропедевтики внутрішніх хвороб. Багаторічні глибокі дослідження в кардіологічній науці були представлені в докторській дисертації на тему «Особливості клінічного і діагностики ішемічної хвороби серця на фоні хронічних захворювань легень», яку вона успішно захистила в 1992 році.

Свою відданість рідному місту та навчальному закладу Зоя Костянтинівна підтверджує низкою наукових досліджень, присвячених удосконаленню методів діагностики та профілактики артеріальної гіпертензії та ішемічної хвороби у працівників металургійної та машинобудівної промисловості Дніпропетровського регіону.

Наукові дослідження вченого-кардіолога знайшли відображення у 232 наукових публікаціях і 8 монографіях. Джерелом творчої й життєвої наснаги для професора З. К. Алексеєнко завжди були її вчителі й наставники, про яких вона згадує з великим теплом і любов’ю. Це професори І. І. Крижанівська, В. М. Дзяк, В. М. Миртовська, а також багато сучасників, з якими довелося йти поряд і плідно працювати на професійній ниві.

Коло інтересів Зої Костянтинівни завжди було широким і різноманітним. Вона – незмінний учасник громадського життя інституту і регіону, приділяла велику увагу вихованню майбутніх лікарів. Її наукова і громадська діяльність вшанована численними відзнаками нашого закладу, органів місцевого самоврядування і Міністерства охорони здоров’я.

Вельмишановна Зоє Костянтинівно! В день Вашого славетного ювілею прийміть найщиріші вітання від багатотисячного колективу викладачів і студентів Дніпровського державного медичного університету. Ми високо цінуємо Ваші здобутки та внесок в історію нашого навчального закладу.

Бажаємо вам доброго здоров'я, душевного спокою і мирного життя!