Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

15 січня 2024 року на кафедрі мовної підготовки та гуманітарних наук ДДМУ відбулася 9-та традиційна студентська науково-практична конференція «Per aspera ad astra», присвячена вивченню латинської мови.

Цьогоріч з огляду на безпеку конференція, до участі в якій долучилось 70 учасників, проходила в режимі онлайн. Це яскраво свідчить про актуальність конференції та інтерес до неї як студентів, що отримують тут свій перший досвід написання наукових статей та публічних виступів, так і їхніх наукових керівників.

Теми, обрані дослідниками, були різноманітними та цікавими. Зокрема, студентки 1-го курсу медичного факультету присвятили свої яскраві презентації історії походження та періодизації латинської мови. Решетнікова Юлія: «Історія мови пізнання медицини (про латинський алфавіт)», Дзюбенко Анна: «Латина й сучасні мови».

Сучасні науки, базова термінологія яких складається з термінів давньогрецького та латинського походження, продовжують традицію, використовуючи для утворення нових термінів вже відомі латинські та грецькі слова. Збереження наукової латинської термінології надає особливого значення вивченню латинської мови. Хоча й латинську й грецьку вважають «мертвими» мовами, проте для юристів та медиків ці мови живі й необхідні для повсякденної роботи. Цю тематику у своїх доповідях-презентаціях розкрили Потоцька Поліна: «Латино-грецькі основи в назвах медичних технологій та приладів» та Кальвіна Світлана: «Латинська мова в юриспруденції». Юний дослідник Апоненко Богдан (учень 10-го класу КЗО «СЗШ №1» ДМР), доповнив тему, присвятивши свою доповідь загальнокультурному значенню латини. Допитливі студенти не оминули увагою також функціонування латинських і грецьких коренів у назвах топонімів. Доповідь Олексієнко Андрія «Латинська мова в топонімах» неабияк зацікавила аудиторію.

Аліса Черненко презентувала доповідь «Латинська мова у назвах лікарських рослин», в якій не лише дослідила етимологію назв часто вживаних у фітотерапії рослин, а ще й надала стислі відомості про терапевтичний ефект рослинної сировини, що стимулювало інтерес учасників до вивчення цієї теми у блоці фармацевтичної термінології.

У доповідях розглядалися найрізноманітніші крилаті вирази, що загалом підвищують інтелектуальний рівень людини. Мараховська Софія дослідила тему:  «Найуживаніші латинські вислови»,  Карасьова Ганна у доповіді «Латина в девізах» розбиралась із девізами різних навчальних закладів. Рефреном звучала думка, що латина живе не лише в сучасній термінології, але й у численних крилатих виразах, афоризмах, прислів’ях, адже майже кожен вираз має прихований зміст, що змушує думати, аналізувати.

Студентка медичного факультету Черненко Вероніка дослідила вживання латинських слів та виразів у серії романів про Гаррі Поттера («Латинська мова в романі «Гаррі Поттер»), цю ж тему продовжили здобувачки вищої освіти стоматологічного факультету Католик Марія та Усенко Марія, спробувавши відповісти на запитання: «Гаррі Поттер. Заклинання - це слова, або вони мають сенс?».

До участі в роботі конференції долучились також студенти ДНУ імені Олеся Гончара, здобувачі вищої освіти Європейського медичного університету, учні Наукового медичного ліцею «Дніпро». З об’єктивних причин неможливо було надати слово кожному учаснику, тож докладно познайомитися зі змістом статей і тез можна буде наприкінці квітня, коли на сайті ДДМУ буде розміщений електронний збірник матеріалів науково-практичної конференції з міжнародною участю «Актуальні проблеми навчання іноземних студентів» за загальною редакцією завідувачки кафедри мовної підготовки та гуманітарних наук професора Тетяни Віталіївни Філат.

Хочеться наголосити на важливості проведення подібних заходів, адже вони заохочують студентів до наукової роботи, формують у молодих людей ініціативу, бажання творити. Тож ми бажаємо нашим учасникам не зупинятися, а продовжувати свої наукові дослідження per aspera ad astra - через терни до зірок!