Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

З 12 по 14 жовтня 2023 р. у м. Київ, на території Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувся Конгрес анестезіологів України - 2023.

У науково-практичному заході, організованому у співпраці Української асоціації анестезіології та інтенсивної терапії та Міністерства охорони здоров’я України, взяли участь лікарі-анестезіологи з України, Великої Британії, США, Іспанії, Румунії, Швейцарії, Польщі, Латвії, загалом понад 2000 учасників.

Дніпровський державний медичний університет на Конгресі представили кафедри анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів ФПО; анестезіології та інтенсивної терапії; медицини катастроф та військової медицини.

Серед основних напрямів засідань – сучасні проблеми знеболення та інтенсивної терапії, зокрема й при військовій травмі. Учасники заходу розглянули питання надання нейрохірургічної допомоги, говорили про посттурнікетний синдром з позиції анестезіолога, хронічний біль у пацієнтів з вогнепальними та мінно-вибуховими пораненнями, знеболення пацієнтів з фантомним болем, вибір методу анестезіологічного забезпечення при вогнепальних і мінно-вибухових пошкодженнях кінцівок. Також взяли участь у секційних засіданнях та докладно розглянули новітні технології в інтенсивній терапії у критичних хворих. Окремо обговорили актуальні питання дитячої анестезіології та інтенсивної терапії, обґрунтування та ефективність ЕКМО в інтенсивній терапії у дорослих і дітей.

Кафедрою анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів ФПО були представлены 8 доповідей з різних аспектів анестезіології та інтенсивної терапії: лікування мінно-вибухової травми у дорослих та дітей, післяопераційного знеболення в абдомінальній хірургії, інтенсивної терапії гострого пошкодження нирок, прееклампсії, менеджменту периопераційної тромбоцитопенії, анестезіологічного забезпечення у дітей з онкологічною патологією, застосування капнометрії у відділенні інтенсивної терапії. Зміст доповідей опублікований у збірнику матеріалів Конгресу (Pain, Anaesthesia & Intensive Care, 2023, №3(104).

Під час Конгресу працювала виставка сучасного медичного обладнання, а учасники мали нагоду взяти участь у сателітних симпозіумах. Вони отримали практичні кваліфіковані поради та відповіді з актуальних медичних питань. Все це допоможе покращити якість надання медичної допомоги та сприятиме посиленню безпеки пацієнтів.

Перший заступник міністра охорони здоров’я України, професор Сергій Дубров у своєму виступі на Конгресі зазначив, що українські анестезіологи, попри всі виклики, працюють згуртовано та ефективно. «Війна закінчиться, та попереду нас чекає дуже багато роботи. Важливо відновити діяльність закладів охорони здоров’я на деокупованих територіях і забезпечити їхній кадровий потенціал», – відзначив він.

Дякуємо організаторам та учасникам за неймовірну можливість зустрітися та обмінятися досвідом з колегами з усіх куточків нашої країни, іноземними фахівцями.