Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Sukmanskii

Початок 2021 для освітян України пов’язаний із знаменною датою – святкування 90-річчя доктора медичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Олега Івановича Сукманського.

О. І. Сукманський народився 2 січня 1931 р. у м. Дриса (нині Верхньодвинськ Вітебської обл. Білорусії) у сім’ї лікарів. У 1951 р., у віці 20 років закінчив з відзнакою Вінницький державний медичний інститут і вступив до аспірантури при кафедрі патологічної фізіології Одеського державного медичного інституту, яку очолював відомий патофізіолог професор М. Н. Зайко. Тут він послідовно працює на посадах асистента (з 1954 р.), доцента (з 1960 р.), завідувача кафедри (з 1963 р.).

У 1959 р. О. І. Сукманський захищає кандидатську, присвячену вивченню нейротрофічних розладів у тканинах порожнини рота, в 1969 р. - докторську дисертацію. У 1970 р. одержує звання професора. З 1969 по 1977 р. працює в Одеському НДІ стоматології на посаді завідувача лабораторії патофізіології і експериментального відділу.

Майже два десятиліття професор О.І. Сукманський присвячує розвитку патологічної фізіології як освітньому та науковому напрямку медицини на Дніпропетровщині.

У 1977-1997 рр. працює в Дніпропетровському ордена Трудового червоного прапору медичному інституті, де очолює кафедру патологічної фізіології. Під час керівництва кафедрою професором О.І. Сукманським змінився напрям наукових досліджень. Кафедра розробляла питання нервової трофіки і патогенезу нейрогенних дистрофій.

Для вирішення проблеми патогенезу нейрогенних дистрофій були об’єднані зусилля співробітників кафедри патологічної фізіології, нормальної фізіології та біохімії. Для виконання досліджень у цьому напрямі було придбано люмінісцентний мікроскоп «Люмам», поліграф, реограф та ін.

Освоєні та впроваджені методи полярографічного визначення напруги кисню в тканинах, реографії, цитоспектрофотометрії та радіоавтографії.

В цей період часубула проведена робота по удосконаленню викладання патологічної фізіології: переглянуто і оновлено лекційний курс, введені лекційні демонстрації експериментів і кінофільмів, створено фонотеку лекцій.

Виконувалась робота по створенню підручників та навчальних посібників. Для підручника за редакцією М. Н. Зайка, який витримав декілька видань українською, російською та румунською мовами і відзначений Державною премією України, О. І. Сукманським були написані глави: «Порушення водно-сольового обміну» і «Патологічна фізіологія травлення». 

Йому належить низка публікацій з філософських проблем загальної патології.

За цей період під керівництвом професора О. І. Сукманського було виконано 5 докторських та 6 кандидатських дисертацій. Опубліковано більше 180 наукових робіт, одержано 3 авторських свідоцтва.

У 1992 році співробітниками кафедри було організовано та проведено Перший національний конгрес патофізіологів.

О. І. Сукманський брав активну участь у міжнародному співробітництві, зокрема з вченими Рочестерського університету (США), що було відзначено спеціальним сертифікатом (1996). Був учасником Міжнародного пленуму патофізіологів (Ростов-на-Дону,1974), Міжнародних конгресів патофізіологів (Варна,1978; Лейпциг, 1984; Москва, 1991). З 1993 р. є членом Міжнародного товариства з патофізіології, заснованого у 1991р.

У 1997 році професор О. І. Сукманський пішов на пенсію та виїхав до Одеси, де продовжив активну наукову роботу в Одеському державному аграрному університеті.

За багаторічну сумлінну працю нагороджений медаллю «Ветеран труда», значком Міністерства охорони здоров’я СРСР «Отличнику здравоохранения», ювілейною медаллю «10 років незалежності України». Є ветераном-учасником війни. Нагороджений ювілейними медалями «Захиснику вітчизни» на честь 60-річчя перемоги та «65 років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.».

Професорсько – викладацький склад академії, колектив кафедри патологічної фізіології, випускники високо цінують творчій внесок професора О.І. Сукманського в скарбницю освітніх і наукових здобутків академії.

Щиро вітаємо Олега Івановича з Ювілеєм!
Бажаємо міцного здоров’я, творчої наснаги та творчої реалізації!